A komplex informatikai megoldások szakértője

GIRO

Online katasztrófa tűrő rendszer kialakítása a GIRO Elszámolásforgalmi Rt.-nél
Szinte minden IT rendszer fenntartójának célja, hogy gondoskodjon valamilyen módon az adatok, információk rendszeres mentéséről, továbbá azok legbiztonságosabb tárolásáról. Hasonló célkitűzéseket fogalmazott meg a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. is.

Feladatunk volt a GIRO Rt. irodai hálózatában redundáns katasztrófatűrő fájl és notes szerver infrastruktúra kialakítása V440 szerverekkel, és Sun StorEdge 3510FC diszkalrendszerekkel. A feladat során egy Storage Area Networkot (SAN) alakítottunk ki a GIRO Rt. telephelyei között, a már rendelkezésre álló CWDM eszközökkel. A SAN hálózatban mindkét telephelyen 2-2 db Brocade 3200 SAN switch található, melyekre kapcsolódnak telephelyenként a fájl és levelezést (Lotus Notes) kiszolgáló Sun V440 szerverek. Az adatokat 3510FC diszkalrendszereken tároljuk. A két telephely között az adatok tükrözve vannak, míg a telephelyeken belül hardver RAID5 védelemmel vannak ellátva. Bármelyik szerver kiesése esetén, a másik telephelyen lévő szerver képes annak funkcióját átvenni.

A GIRO Rt. Vállalat Irányítási Rendszere 2 db V480-as szerveren valósult meg. A szerverek az előbb ismertetett SAN hálózathoz kapcsolódnak, az adataik tárolása szintén a 3510FC diszkalrendszereken történik. Bármelyik szerver kiesése esetén a másik telephelyen lévő szerver képes annak funkcióját átvenni. A szállításra került 2db V250 SUN szerver a meglévő klíring rendszerhez kapcsolódik. A szerverek feladata a napi klíring során felgyülemlett adatok napi archiválása DVD lemezre.

Az alkalmazott technológia / megoldás:

Sun Microsystems által szállított eszközökből alakítottuk ki a 2Gb/s-os SAN hálózatot. A szerverek és adattárolók szintén a Sun Microsystems  workgroup kategóriás termékeiből kerültek kiválasztásra. A projekt átadása, illetve az adatmigráció végeztével a GIRO Rt. összes dolgozója használja a fájl és levelező szolgáltatást.