A komplex informatikai megoldások szakértője

RFID kutatás-fejlesztési projekt

Az Answare Kft. vezette konzorcium projekt javaslata 2005-ben nyerte el az NKTH támogatását, amely alapján az állam 2006-2008-ban jelentős összeggel támogatta a társulás RFID irányú kutatásait, a Jedlik Ányos projekt keretében. A konzorcium további tagjai az Egyetemközi Távközlési és Informatikai Központ (ETIK), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Operációkutatási Tanszéke voltak.

A projekt célja az RFID ipari felhasználási területein szóba jövő továbbfejlesztési lehetőségek kutatása, valamint a területen ismert, a széleskörű elterjedést gátló problémakörök kutatása és megoldások kidolgozása volt. A kutatási területek 3 problémakört öleltek fel: fizikai leolvasási problémák és helymeghatározás, biztonsági és bizalmassági problémák kezelése, valamint matematikai optimalizáció és adatbányászat alkalmazásának kérdései.

A projekt működése során létrejöttek a terület ismeretanyagát gazdagító tudományos eredmények, valamint piaci hasznosításra alkalmas eljárások és eszköz prototípusok.

Ezek közül a legjelentősebbek:

  • új minimalista kriptográfiai eljárások, az RFID alkalmazások biztonsági szintjének növelésére, figyelembe véve az RFID technológia és alkalmazások korlátait és elvárásait;
  • RFID biztonságtechnikai eszköz, az azonosítatlan tag-olvasások elkerülésére;
  • RFID alkalmazási környezet több szempontból elemezhetővé tevő szimulációs eszközkészlet;
  • RFID helymeghatározási eljárás prototípussal;
  • Real Time Locating Service keretrendszer, Location Based Services képességekkel a helymeghatározási eljárás alkalmazásával;
  • szavazó és árverező eljárás, Java 2.0 MIDP implementációval;
  • bányászati eszközrendszer a mozgó azonosított RFID objektumok adatbázisának elemzésére.

A projekt során a partner egyetemeken RFID laboratóriumok és tesztrendszerek kerültek kiépítésre, amelyek a projekt során létrejött tudásbázis átadását és fejlesztését, valamint további műszaki fejlesztéseket tesznek lehetővé.