A komplex informatikai megoldások szakértője

GKM - Tároló konszolidáció

Tároló-konszolidáció a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium célul tűzte ki, hogy a Unix szervereihez megvásárolt SAN architektúrájú adattároló platformját a Windows szervereivel is összekapcsolja, ezáltal nagy megbízhatóságú, központilag mentett és menedzselt adattároló rendszert hozva létre.

A cél az volt, hogy a Unixon futó vállalati alkalmazáshoz tartozó létfontosságú adatokat és a Windows-os levelező rendszer által kezelt - a minisztérium működése szempontjából szintén létfontosságú - üzeneteket és kapcsolódó dokumentumokat egy közös, magas rendelkezésre állású, a későbbiekben rugalmasan bővíthető adattároló központba vonják össze.

A választás a Sun Microsystems optikai csatolójú 3510FC diszk alrendszerére esett, mivel ez a típus minden követelménynek megfelel, ami ma egy korszerűnek mondható adattárolótól elvárható: hardveres RAID védelemmel biztosítja az adatok rendelkezésre állását, optikai interfészen keresztül nagy sebességű adatátvitelt nyújt, SAN-ba illeszthető, modulárisan bővíthető, és együttműködik különböző gyártók szervereivel, csatolókártyáival és operációs rendszereivel.

A szerverek és a tároló összekapcsolása, a SAN kialakítása, az adatok migrációja az Answare Kft. vállalkozásában történt. A munka az érintett gyártók tudásbázisainak összefésülésével indult, majd a Windows Cluster telepítésének tesztelésével, szoftver paraméterezéssel, javítócsomagok telepítésével és további kimerítő tesztekkel folytatódott. Ennek eredményeként sikerült egy heterogén, de hibátlanul működő rendszert előállítani.